Spørsmål om langtidsleie?

 

Send gjerne en uforpliktende forespørsel til

 

booking@alanya-holidayapartments.com

 

Her kan du lese litt mer om følgende:

 

 

 

 

Mahmutlar er en liten ferieby som ligger på den Tyrkiske Riviera, 20 minutter utenfor Alanya og ca 20 mil nord for Kypros.  Mahmutlar har ca 15.000 fastboende innbyggere, hvorav noen er fastboende nordmenn. I sommerperioden er det ca 60.000 beboere i Mahmutlar.

 

Feriebyen Mahmutlar strekker seg langs en 4 km stripe langs stranden (og inn mot fjellet) og det går en flott hovedgate gjennom hele byen. I det som regnes som sentrum av Mahmutlar (ved rådhuset) står det et høyt klokketårn midt i hovedgaten. Topcu Beach Residence IV ligger ca 400m øst for klokketårnet, rett ved en av byens parker - ikke så langt unna Mahmutlars eneste bensinstasjon. Inci Residence ligger i den østre enden av Mahmutlar, på en høyde blandt banan- og appelsinlunder.

 

I Mahmutlar kan du også finne et lite og koslig norsk miljø. Den "norske" butikken Delikatessa ligger på vestre siden av klokketårnet, mens den "norske" restauranten AFrodites ligger ca 300m videre øst for Topcu Beach Residence. Hele Mahmutlar kan utforskes gående eller syklende.

 

Fra Mahmutlar er det kort vei til det store golftilbudet i Belek. Det luksuriøse feriekomplekset Gold City ligger i gåavstand fra Mahmutlar.

 

I 2004/2005 endret butikkene på Barbaros gaten seg fra suvernirbutikker og tyrkiske butikker, til butikker av europeisk standard. Men om du foretrekker tradisjonelle tyrkiske butikker – finner du disse på Atatürkgaten. Og på lørdagsmarkedet i sentrum – eller på tirsdagsmarkedet i østre ende av Barbarosgaten. Tidligere måtte man reise til Alanya for å utføre mange ærender. I dag har Mahmutlar alt vi trenger. Og de fleste foretrekker å handle og spise i byens rolige omgivelser. Hvor ingen drar deg inn noen steder. Eller henger over deg når du ser på produkter. I Mahmutlar er det et velkjent faktum at europeere ikke liker å bli plaget mens de handler eller spiser.

 

I sentrum finnes flere banker, bl.a TEB, Garanti og Iþbank, og flere banker kommer. Det finnes minst 5-6 minibanker i sentrum. Videre finnes det et postkontor ca 50 m øst for sentrum, på Barbarosgaten.


I Mahmutlar finner du butikker, restauranter, barer, små diskoer (på hotellene), en stor disko, bilutleie, verksteder, frisører og selvfølgelig tyrkiske bad. For barn finner du mange små parker, utstyrt med lekeapparater. Og etter en vandring i gatene, kan du hvile deg i en av de grønne, små parkene – på en benk – i solskinnet.

 

 

 

 

Beliggenhet

 

– sett fra sør mot nord
Stranden i Mahumtlar starter ved klippen inne i Alanya sentrum, passerer gjennom Oba, Tosmur, Kestel, går gjennom Mahmutlar og ender i en liten klippe i Kargýcak.


Langs stranden finner du veien fra Antalya til Mersin – og derfra til landene i øst. Her kommer det endringer. Byggingen av ny hovedvei mellom Antalya og Mersin er påbegynt. Når den er ferdig, er det ingen som vet eksakt – som det meste i Tyrkia. Noen ganger se det ikke ut som om noe hender, så plutselig er alt på plass. Hva vi vet helt sikkert, er at den gamle, travle veien omgjøres til en vakker strandboulevard. En vei med palmer, blomster og flotte rasteplasser. Fremdeles åpen for trafikk, men ikke travel med tungtrafikk.


Ovenfor stranden og strandveien finner du Mahmutlar, 4,5 km lang fra vest til øst. For noen få år siden var den et lite søvnig tyrkisk samfunn. Siden 2004 har dette begynt å endre seg. Til et større, men fremdeles ganske rolig tyrkisk-europeisk samfunn. Travel nok til å være underholdende, men atskillig mer fredelig enn Alanya by.


Om du går opp fra stranden, vil du se Mahmutlar som en moderne by, med vakre gater, eldre og nyere bygninger – i en blanding som kun er mulig i Tyrkia. Ingen bygning ser ut som den neste. De fleste er 5 etasjer, noen er 10. Likevel, det gir ikke noe inntrykk av å være en ”drabantby”.

Den første gaten opp fra strandveien er Barbarosgaten. Vi kaller det hovedgaten i Mahmutlar. Denne gaten går hele veien gjennom byen – fra vest til øst. Den passerer gjennom sentrum, hvor den store steinklokka markerer midten av Mahmutlar.


Den neste gaten er (selvfølgelig) Atatürkgaten. Grunnleggeren av det moderne Tyrkia er hellig for tyrkerne – og om du leser litt om ham, vil du lett forstå hvorfor. Atatürkgaten er som en grense mellom det moderne Mahmutlar og det gamle tyrkiske bondelandet. Høns løper over veien. Kyr ledes til grønne beiter om morgenen og tilbake om kvelden. Denne gaten går også gjennom byen, fra vest til øst. Og av en eller annen grunn er den mer trafikkert enn Barbarosgaten. Mahmutlar ender ikke her. Denne “Kasabasý” strekker seg langt opp i de vakre fjellene nord for byen. Disse fjellene er begynnelsen på den enorme fjellkjeden Taurus. I den andre enden (ved Georgia) finner du Ararat. Mange veier går fra byen opp til fjellene. Lett å bli villfaren, da skilting er et mer ukjent fakutm.
Fra fjellsidene kan utsikten ta pusten fra en. Selv for folk fra fjell-land som Norge. Utsynet ove Middelhavet, og en kystlinje med strender og klipper. Samt den friske, svale fjelluften – på en varm sommerdag eller en piknik i snøen vinterstid.

 

– sett fra vest mot øst
Ferdsel fra det velkjente ferieparadiset Alanya kan gjøres på mange måter: Vandring langs stranden. Sykling langs strandveien. Drosje (ca. 20 lira). Bil. Eller den berømte lille bussen (Dolmuþ). Du kan ta den blå til Mahmutlar eller den orange til endestasjonen i Kestel (Deniz Delfin restaurant). Der Kestel ender, begynner Mahmutlar. I den vestre enden ble det første komplekset for det europeiske markedet bygget i 2003/2004. Tre år senere har mange europeere et hjem i dette området. Men det en hyggelig blanding mellom disse og de tyrkiske som ble bygget der tidligere.


Den første gaten som krysser Barbaros er temmelig lokal. Tilhørende kompleksene som er bygget der. Den neste, som passerer Happy Elegance hotell, er den gaten Dolmuþbussene benytter for å entre Barbarosgaten.


Mange små gater kommer opp fra strandveien, samt noen store hovedgater. Disse hovedgatene er vakkert dekorert - med brostein, palmer, blomster, springvann og mye mer. Og de har mange butikker og restauranter. Om du kommer vestfra kommer du først til Vatan Caddesi. I denne gaten finner du mange irsk inspirerte restauranter og puber. Den neste livlige gaten heter Taþkent Hadým Yolu, som går gjennom sentrum av Mahmutlar. Og der den krysser Barbaros, finner du den berømte steinklokka.


Videre øst finner du flere av disse vakkert dekorerte gatene. Den neste etter sentrum, som har bredt utvalg av restauranter og butikker er Mehmet Çakýr Caddesi.


Utviklingen av Mahmutlar er enorm. Det meste av byggevirksomheten foregår nå på østsiden av sentrum. Flere gater vil bli dekorert og starte en levende atmosfære med denne utviklingen. En fin liten utfordring for å holde denne nettsiden oppdatert.

 

 

Innkjøp

Hver tirsdag endres østre ende av Barbarosgaten til en stor markedsplass. På dette markedet er hovedproduktene klær og vesker. Men også mengder av frukt og grønnsaker. Og nøtter. Og søtsaker. Et paradis for barna, og selvfølgelig for kvinnesiden av familien.
Hver lørdag avvikles et annet marked i sentrum av Mahmutlar. Dette markedet har mer matprodukter, men selvfølgelig også klær og vesker. Vår tradisjon her er også "en bedre middag på søndag". Derfor er lørdag en viktig innkjøpsdag for mat. Etter å ha handlet friske grønnsakene på markedet, er neste stopp hos en av de mange slakterne.


Vanlige butikker er for det meste tilsvarende de som finnes i Europa. Du kan fremdeles få lavere pris enn det som star på prislappene. Men den store prutingen foregår på markedet. Mahmutlar har så mange butikker, at det er bare helt spesielle ting vi må dra til Alanya eller Antalya for å finne.

 

 

Sport og spill


som i resten av Tyrkia, fotball er nummer en her. Mahmutlar har virkelig flotte fotballbaner, og mange mennsker spiller på dem. Hvis du er mer den stille typen, kan du gjerne sette deg ned sammen med noen av alle de menn som overalt spiller kort, back-gammon eller andre morsomme spill.


 

Myndighetene


Tyrkia er en republikk, basert på det samme parlamentære system vi kjenner fra Europa. Mahmutlar er en bykommune, og blir styrt etter et system tilsvarende bykommuner i Tyrkia og i Norge. Forskjellen for Mahmutlar som tyrkisk bykommune, er at man også må ta i betraktning den europeiske kulturen som brer seg. Ordføreren, Alaattin Çakýr, har til målsetting å gjøre denne byen til den mest populære for europeere også for fremtiden. Han representerer AK-partiet og ble gjenvalgt for en ny periode ved siste valg. Han er født her i Mahmutlar og er en meget populær mann blant de mange moderne tyrkere som bor her.

 

 

Aktiviteter, utover bading

 

Fjelltrekking
Bak byen ligger fjellkjeden kalt Taurus. Dette enorme fjellmassivet starter her omkring og ender i Georgia. Den siste fjelltoppen langt vest i Tyrkia er den velkjente Ararat. Her i området er den høyeste toppen 2339 m.o.h. Navnet er Karaçalý.
Om vinteren kan man stå på ski eller ake oppe i disse fjellene. Ta med en liten grill, litt mat og drikke – og lag en riktig tyrkisk piknik i snøen. På en virkelig varm sommerdag, er dette akkurat stedet for å kjøle seg ned til en behagelig kroppstemperatur.

Fiske (elv og sjø)
I sjøen ser vi ofte delfiner. Når du fisker, vær så snill og gå etter tunfisken istedenfor. Vi vil beholde våre delfiner. Ofte synger de for oss. Blekksprut er veldig populært blant tyrkerne. Mer vanlig fangst er: Çupra (sjø åbbor), Levrek (sjø ørret) and Mercan (rød korall fisk). Disse er alle smakfulle, stekt i panne eller på grill.
I elven finner du Alabalýk (ørret). Og heldigvis er det mange av dem. Husk å ta med din bærbare grill. Ikke noen fisk smaker bedre en fersk, grillet ørret - spist akkurat der du fanget den.

 

For barna (små og store)
I tillegg til alle lekeparkene, har Mahmutlar også mange aktiviteter å tilby alle barna her. Jeep Safari er en av dem. Ikke akkurat noen ferd for å se på ville dyr, men heller en sprø, våt opplevelse. En slags kamp med vannflasker som foregår kjørende i Jeep. Moro for alle aldre! En tur til en av de mange Aquaparkene i området. For en familie kan dette være et heldags engasjement. Den smarteste måten å dra dit på, er å bestille via en lokal reiseagent. Bra valuta for pengene!


Mahmutlar vil i 2008 få en egen sommerklubb for barn, tyrkiske og europeiske sammen. Denne kluben er basert på samme ide som de tradisjonelle klubbene som du finner på hoteller....og litt til! En fin måte for barn å slippe unna “det kjedelige greiene voksne ønsker å gjøre”, samtidig som de yngste kan ha det artig og utvikle nye vennskap.


Mahmutlar som utgangspunkt for videre utforskning av Tyrkia
Fra dette området, kan du nå mange kjente steder i Tyrkia. De lokale reiseagentene har mange tilbud, og disse er for det meste billigere enn de som tilbys av de store tur operatørene.


Ta en tur til Cappadocia, Pamukkale eller Anamur. Eller hva med en tyrkisk aften? For de sporty: Rafting. Paraseiling. Jet-ski.
Slalåm eller utfor (vinterstid). For de ikke fullt så tøffe: Seiling. Canyon rafting. Delfin-kikking.

 

Historie

Alanya-distriktet består av sekstifem landsbyer og to småbyer: Avsallar og Mahmutlar.

 

Mahmutlar var det første stedet med bystatus i Alanya-distriktet (1974). Men Mahmutlars historie går langt, langt tilbake i tid. Minst til det sjette århundre før Kristus – kanskje også før det!

Innenfor Mahmutlar-området, finner du restene av to antikke byer. Leatres-Leatri, 850 m oppe i fjellet og Naula – litt øst for Mahmutlar sentrum. Begge plasser er verdt et besøk for historie-interesserte.


Leatres-Leatri - datert tilbake til Romerriket (44 f.K. – 476 e.K.) og den bysantiske perioden (330 e.K. - 1453 e.K.). Ifølge epigrafene, ble byen grunnlagt av Claudius. De gjenstående ruinene av byen er Cacicella excedra, Agora Basilica, Apollon tempel, Odeon, keiserens gate og observasjonstårnet. Sandstein, som er hovedmateriale i dette området, samt delvis marmor er benyttet i disse konstruksjonen. Byens sentrum ligge i sørenden og akropolis i sørøst. I dag er det kjent at det i relasjon til denne byen ble utstedt mynter i Trojas og keiserinne Herennia Etruscills navn. Funn er gjort av kirker, bad, sisterner, forskjellige boliger, et lite stadion, et teater, parallelbygde gater og tilbedelsesplasser. Nesten alle er i dårlig forfatning. Ruinen ved siden av stadion er en kirke med kirkeskip hvor man finner spor av rød og lyseblå frescoer i interiøret. De utallige inskripsjonene og reliefene som forestiller ørneklør og oksehoder, blir ofte sett i disse ruinene. Disse ikonene bringer en dypt inn i gammel historie. Ifølge de inskripsjonene som er tilgjengelige, hadde dette området sin storhetstid mellom det første og det tredje århundret. Templene fra denne tiden er Zeus-Megistos, Apollon og Caesar.

Naula - har noen ruiner datert tilbake til den bysantiske perioden, som f.eks. et teater, et tempel, en parallel gate, to observasjonstårn, en hule brukt til ville dyr, to fontener. Alle disse funnene gjenspeiler en romersk sivilisasjon. Naula, definert som havnebyen til Leatres i eldgamle kilder, ligger gjemt bak feriehus ved strandveien i Mahmutlardistriktet, omgitt av banan plantasjer. Området har to-etasjers tårnlignende strukturer som reiser sego opp fra fortet. Bymurene ble bygd av skiferstein og murstein. Fire kirker er identifisert i byen og de er bemerkelsesverdige for sin monumentale størresle. Kirke A, alt som gjenstår er dens buegang, som bærer preg av veggbilder. Kirke B, dens buegang, sør- og nordvegg står der ennå. Denne monumentære strukturen har en lengde på cirka 20 m og veggene er gipsbelagt med spor av malerier. En nisje i sørvestre vegg av buegangen skal ha vært brukt som et alter. Vest for liturgirommet og på tvers av kirkens akse finhes en to-etasjes bygning med vinduer. Kirke C er lokalisert i dag i hagen til et landsbyhus. Bare dens buegang star der som vitne om dens struktur. Kirke D er lokalisert i bakgården til et landsbyhus, ved begynnelsen av banan plantasjen. Kun dens buegang og deler av nordveggen gjenstår og buegangen har et dobbeltvindu. Mosaikkfliser på bakken viser at det har vært et mosaikkgulv der, nå dekket av jord. Vår første observasjon og inntrykk basert på materialer og mureteknikk, er at kirken og bymurene ble bygget på samme tid. Den femte kirken, hvis eksistens er kjent fra kildene, vil bli identifisert neste år.

 

(Kilde: mahmutlar.no)

 

 

* * *

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright ® 2008
alanya-holidayapartments.com

 

Ferieleiligheter til leie i Alanya, Tyrkia

- Perlen på den Tyrkiske Riviera -